1. december 2018 Dania Petrik Gear Reviews 1 Mongar på toppen af Luna peak, Cederberg.
Et rummeligt 2-personers 3-sæsoners telt, der kan klare alt undtagen det værste vejr, og som vejer lige under 2 kg, alt sammen for R3199. Mongar opfylder alle krav!
Tekniske specifikationer
Kapacitet:2 personer
Vægt:1941 g (ekskl. pakkesækken)
Vandtæthed: Oversejlet: 4000 mm HH; Teltbund: 4000 mm HH
Struktur:1 stang med 2 Y-koblinger og midtersprederstang; fritstående
Pris:R3199 (i skrivende stund)
Fotokredit: teltcamping.dk
Et af Naturehikes tekniske telttilbud, Mongar Ultralight 2-Person Tent, tiltrækker sig først opmærksomhed, fordi det virker som en nær fætter til det velrenommerede MSR Hubba Hubba. Det har dog en langt mere konkurrencedygtig pris – et af dets “bedst sælgende” punkter (undskyld ordspillet) og gør det til det anbefalede valg for dem, der har brug for et letvægtstelt til en vildmarkstur. Ud over at det giver værdi for pengene, er det nemt at sætte op og fås i to sjove farver, limegrøn og en iøjnefaldende lilla (samt en blød grå til de mere seriøse). Men Mongar er ikke bare et kønt ansigt (eller en billig date for den sags skyld).
Bevis A – Mongar ser sexet ud (IG: @daniapea )
Vægt
Med en vægt på under 2 kg alt inklusive er Mongar en absolut fornøjelse at tage med på flerdagsture med en minimal vægtforringelse. Delt mellem to vandrere øger teltet hver vandrers basisvægt med ca. 1 kg.
Teltdug:592g
Telt (indvendigt):556g
Stænger:568g
Pinde:90g
Fodaftryk (bundlag):120g
Photo credit: teltcamping.dk
Let opsætning
Teltet og oversejlet er symmetriske, og inderteltet klikkes fast på et enkelt stangsystem, hvilket gør opsætningen ekstremt nem. Oversejlet kan fastgøres til stængerne uafhængigt af inderteltet, hvilket giver mulighed for en ultralet opsætning, hvis du vælger at give afkald på inderteltet eller bare vil sætte en frokost op i ly for regnen.
Fotokredit: teltcamping.dk
Inde i teltet
Mongar har den største ståhøjde af alle de 2-personers telte, jeg nogensinde har brugt. Takket være den midterste spredestang er indersiden af teltet mere rektangulært end kuppelformet med 80 % af “loftet” over 80 cm i højden. Det giver en fantastisk rumfornemmelse og gør teltet meget beboeligt, hvis man skal vente i længere tid i regnvejr.
For eksempel blev fluenettet brugt som nødly, da det stod ned i stænger i Hex-bjergene i 6 timer, og gav et sikkert tilflugtssted for tre vandrere, som puttede sig under det og formåede at sove lige igennem regnvejret.
Tørre vandrere under Mongar-overdækningen efter en lang nat med regn. Foto: Mickey Wiswedel (IG: @shootmickshoot )
Intern opbevaring findes i to små lommer i hver ende, strategisk placeret i midten, så de ikke er i vejen for vandrernes hoveder og fødder. Der er også et aftageligt “loft” i net.
Det indvendige, brugbare gulvareal måler 120 cm x 195 cm.
Ventilation
Det lette indertelt i mesh og ventilationsåbningerne på oversejlet arbejder sammen om at give et luftigt og godt ventileret rum. Selv i koldt vejr med to personer i teltet har jeg endnu ikke oplevet kondens i teltet.
Værelse med udsigt. Nyder solopgangen i Kouebokkeveld. (IG: @daniapea )
Teltets “luftige” karakter og mangel på sidevægge betyder dog, at Mongar ikke holder meget på varmen, og stærk vind forårsager en vis luftbevægelse inde i teltet. På meget kolde nætter (under 0°) vil temperaturen inde i teltet ikke være meget anderledes end udenfor. Dette er en af de faktorer, der placerer teltet solidt i 3-sæsonskategorien.
Fotokredit: teltcamping.dk
Indgange og vestibuler
Som altid er dobbelte sideindgange simpelthen det bedste design set ud fra et komfort- og bekvemmelighedssynspunkt, da det giver nem adgang til udstyr og frihed til at bevæge sig ind og ud af teltet uden at genere din teltmakker.
“Dørene” har et bredt, tilspidset design, som giver ret nem adgang. De kan låses af vejen ved hjælp af et spændebånd.
Avestibulerne er meget funktionelle, men ret snævre. En 75-liters rygsæk passer lige under den ene halvdel af vindfanget og griber lidt ind i inderteltet. Det efterlader den anden halvdel åben, så man kan komme ud af teltet og lave mad i ly for regnen, hvis det er nødvendigt – en mulighed, der muliggøres af den midterste spredestang, som får kanten af oversejlet til at slutte længere ude end inderteltets nederste kant, så der ikke drypper vand ind i teltet, når vestibulen er åben.
Vejrbestandighed
I forbindelse med denne anmeldelse blev Mongar testet natten over under en række forskellige vejrforhold og årstider: iskold, kraftig vind samt regn i Kouebokkeveld, kolde, men rolige forårsforhold på Luna Peak-toppen i Cederberg og lune aftener i Langeberg og Eastern Cape. Under alle de testede forhold var Mongar et sikkert tilflugtssted for elementerne, uanset om det var en let morgendug eller iskolde vinde.
Den robuste Mongar holdt stand mod alvorlige slag fra kraftige vinde i Kouebokkeveld-bjergene (IG: @daniapea )
Det 4000 mm vandtætte oversejl holdt os tørre under alle omstændigheder og skabte et meget behageligt hjem i regnen.
Den midterste spredestang giver mulighed for en masse fleksibilitet, som får vestibulerne til at deformere i kraftig vind, men det føltes aldrig, som om teltets struktur var i fare. Teltet er sikret med fire barduner – to i hver ende – og otte andre pløkker, der sikrer hovedstrukturen.
I betragtning af, at det er et tre-sæsoners telt og ikke nødvendigvis bør tages med på ekspeditioner, hvor der forventes ekstremt vejr, har Mongar holdt sig meget godt under relativt stærk vind og regn.
Konklusion
Hvis det ikke er indlysende, er dette et telt, jeg varmt anbefaler til tre-sæsoners (forår, sommer, efterår) vildcamping til flerdages ekspeditioner, hvor vægt er en vigtig overvejelse, og vejret forventes at være relativt mildt. Let, rummeligt og godt prissat – du kan ikke gå galt i byen med Mongar.
Dette telt blev leveret til anmeldelsesformål afNaturehike og kan købes direkte fra dereshjemmeside.